lauantai 23. lokakuuta 2021

YMMÄRTÄVÄINEN ABIGAIL


 

Herran Rauha kanssamme tänäänkin ...

Tänä aamuna heräillessä ja alkaen rukoukseen, näin ensin kaksi eläintä edessäni, toinen oli kuin jokin pilkullinen kissa eläin, ehkä pantteri ja toinen oli ehkä jokin kauris eläin, ehkä peura? Mutta se oli siinä kauniissa hyppy asennossa edessäni.

 

Pantteri

Voimakas ja notkea pantteri eli leopardi kuuluu kissaeläimiin . Sitä pidetään villieläinten joukossa melko vaatimattomana eläimenä, jota on vaikea metsästää sen nopealiikkeisyyden ja suojavärin ansiosta. Sitä tavataan Afrikassa ja Etelä- ja Itä- Aasiassa. Asuinpaikkaansa nähden se on hyvin mukautuvainen ; se voi asua puoliaavikoilla, sademetsissä, vuoristoissa jopa 3000 metrin korkeudella, savanneilla , ruohoaavikoilla , vieläpä Itä-Siperian lumisissa metsissäkin. Pantterin koko vaihtelee 1,05 m - 1,9 m, mutta on tavattu jopa 2,5 metrinkin yksilöitä. Tällä hetkellä tunnetuin pantteri on sarjakuvahahmo Vaaleanpunainen pantteri , jolle aina sattuu jotain kommelluksia.
Mutta oikea pantteri ei ole pinkki eikä mitenkään huvittavakaan, sillä se on peto, jonka turkissa on kellertävällä pohjalla tummia täpliä. Pantteriperheeseen saattaa syntyä myös kokonaan musta pantteri. Kerrotaan, että emo hyljeksii sitä ja siksi mustat pantterit ovat vihaisempia kuin muut sisarukset. Tosin nekin ovat saalistaessaan aivan tarpeeksi verenhimoisen julmia ja tappavat enemmän kuin tarvitsevat ravinnokseen. Metsästysretkellään pantteri voi hiipiä salakavalasti asuttuun kyläänkin ja siepata sieltä kotieläimen tai lapsen vaivattomasti kenen-
kään huomaamatta. Niinpä se mielletään paholaista edustavaksi eläimeksi.
Kerrotaan, että kun pantteri on kylläinen, se makaa luolassaan kolme päivää. Sitten se nousee karjuen ylös ja päästää ilmoille tuoksun, joka vetää puoleensa muita eläimiä paitsi lohikäärmettä....
Jeesus sanoi
Ja kun minut ylennetään maasta, niin minä vedän kaikki tyköni."(Joh 12 :32)
Samantapaisesti kuin pantterin tuoksu, Jeesus vetää puoleensa, mutta lohikäärmettä
Hän ei houkuta.

Arvellaan, että Luvatussa Maassa on ollut panttereita, koska Raamatussa se on mainittu joitakin kertoja , onpa siellä eräs kyläkin nimeltään Beet Nimran, "Pantteri kylä " . Profeetta Jeremia ennusti tulevaa rangaistusta Israelille, koska tapainturmelus ja epäjumalan palvelus rehoittivat :
Siksi leijona tulee tiheiköstä ja lyö heidät kuoliaaksi, arojen susi raatelee heidät, pantteri väijyy heidän kaupunkejaan. Jokainen, joka tulee ulos portista, revitään palasiksi. Määrättömät ovat heidän syntinsä, lukemattomat kerrat he ovat luopuneet Herrasta! Miksi minä siis armahtaisin sinua, Israel? Te olette hylänneet minut ja vannoneet olemattomien jumalien nimeen. Minä ruokin teidät kylläisiksi, mutta te olitte minulle uskottomia, parveilitte porttojen taloissa. (Jer 5 : 6-7)
Jeremia oli tietoinen että ihmisluonto on perisynnin vallassa , niinpä hän totesi
Voiko nubialainen muuttaa ihonsa väriä tai pantteri täpliään? Yhtä mahdotonta on teidän tehdä hyvää, niin syvälle pahaan te olette juurtuneet! (Jer 13:23 )
Profeetta Hoosea oli samalla asialla kuin Jeremia , varoitti kansaa Herran vihasta.
Siksi minä olen sinulle kuin leijona, kuin tien vierellä väijyvä pantteri. Minä käyn sinun kimppuusi kuin karhu, jolta on riistetty pennut. Minä revin sydämen sinun rinnastasi, syön sinut suuhuni kuin leijona. Sinä jäät villieläinten raadeltavaksi. Omaa tuhoasi sinä valmistat, Israel, kun nouset minua, auttajaasi, vastaan! (Hoos 13 :7-8 )
Profeetta Habakuk vertasi hyökkäävien kaldealaisten hevosia panttereihin
Sen hevoset ovat nopeammat kuin pantterit, ne juoksevat kiivaammin kuin sudet illoin. ( Habakuk 1 :8)

Danielin ilmestyksessä oli näky pantterista :
Vielä minä näin, että oli kolmaskin eläin, kuin pantteri, jolla oli neljä linnunsiipeä selässään, ja sillä eläimellä oli neljä päätä, ja sille annettiin valta. (Dan 7:6)
Tässä pantteri kuvaa maailman valtiaiden petomaista hallitustapaa. Heille ei ihmis-
henki merkinnyt mitään. Hallitsijat tavoittelivat valtaa, rikkauksia ja palvelevia orjia elääkseen ylellisyydessä, he eivät välittäneet alistettujen kärsimyksistä.

Laulujen Laulussa sulhanen kehottaa morsiantaan :
Tule, valittuni, tule vuorilta, tule luokseni Libanonilta! Jätä Amanan huiput, jätä Senirin ja Hermonin laet, leijonien lymypaikat, pantterien vuoret!
(LL 4 :8)
Tämä on vertausta Kristuksen kutsusta seurakunnalle : Lähde pois yleisestä mielipiteestä että tavoittelemisen arvoisia ovat maine, valta, kunnia, kuuluisuus, rikkaudet . Ne kaikki perustuvat ihmisen itsekkyyteen ja oman voiton pyyntöön, ylpeyteen ja ahneuteen. Ota Kristus esikuvaksi, Hänen nöyryytensä, laupeutensa ja rakkautensa.

Johanneksen ilmestyskirjassa on myös pantteria muistuttava peto :
Ja minä näin pedon nousevan merestä; sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja sarvissansa kymmenen kruunua, ja sen päihin oli kirjoitettu pilkkaavia nimiä.
Ja peto, jonka minä näin, oli leopardin näköinen, ja sen jalat ikäänkuin karhun, ja sen kita niinkuin leijonan kita. Ja lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan.
Ja minä näin yhden sen päistä olevan ikäänkuin kuoliaaksi haavoitetun, mutta sen kuolinhaava parantui. Ja koko maa seurasi ihmetellen petoa.
Ja he kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut sellaisen vallan pedolle, ja kumarsivat petoa sanoen: "Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan?" .....
Ja kaikki maan päällä asuvaiset kumartavat sitä, jokainen, jonka nimi ei ole kirjoitettu teurastetun Karitsan elämänkirjaan, hamasta maailman perustamisesta. (Ilm 13 :1-10 )

Luonteeltaan tämä peto on edelleenkin salakavala. Eräs tulkinta, kun tänä päivänä on muotisanoina "Yhdistynyt Eurooppa" ja "Globaali maailma", että sen monet päät
tarkoittasivat eri valtioita. Mutta koska se on luonteeltaan erilainen, sillä on seitsemän päätä, todennäköisempi tulkinta voisi olla että se tarkoittaa yhteiskunnan eri osa-alueita jotka peto ottaa hallintaansa : talous, politiikka, kasvatus ja koulut, tiede, taide ja uskonto . Tähän suuntaan ollaan jo vahvasti menossa.
Pedon ajan koittamisesta on jo merkkejä, siksi evankeliumilla on nyt kiire.

Jos näet jossakin kuvan pantterin tai leijonan päästä , jossa versoo kukka tai kasvi, se tarkoittaa uskomusta, että sillä on elämää antava voima. 
 
Kauris

Israelin alueella on joitakin kauriseläimiä ollut kuolemaisillaan sukupuuttoon. Niinpä sinne on uudelleen elvytetty mm metsäkauris, kuusipeura, ja valkokeihäsantilooppi
Yleensäkin vuohensukuiset eläimet on syötäväksi sallittuja.
Nämä ovat ne nelijalkaiset eläimet, joita saatte syödä: raavas, lammas ja vuohi, peura, gaselli, metsäkauris, vuorikauris, musta antilooppi, keihäsantilooppi ja betsoari-vuohi, (5 Ms 14 : 4-5 )

 Jatkoin rukoustani ja taisin siinä lopulta vielä hetkeksi nukahtaa. Näin jotain unta, jossa itsessään ei oli mitään kerrottavaa, mutta tuossa unessa kuulin useasti nimen Abigail. Tuo nimi ei liittynyt mielestäni mitenkään uneen, se oli siitä täysin irrallaan. Tai ehkä sittenkin, unessa oli kaunis nuori nainen, jolla oli kauniit ruskeat silmät ja hän oli hyvin iloinen ja avoin ihmisten edessä. Mieheni oli myös unessa ja näin kuinka hän ihastuneena seurasi tuota naista. Kuvastiko tuo nainen unessa Abigailia? Tiedä häntä ...? Tunnistin sen heti nimeksi Raamatusta ja halusin löytää siitä sopivaa tekstiä, joka kuvastaisi tuota hänen olemustaan ja ehkä sitä, mitä Herra tässä hänen kauttaan tahtoi avata.

Abigail

Löysin tähän Abigail nimeen hyvin avaavan tekstin, Esko Kallioniemeltä, toivottavasti hän ei pahastu lainauksestani: 

 http://www.porinbaptistisrk.com/oikea%20suhtautuminen.html

Esitän sinulle, rakas lukijani, haasteen: kuuluipa Raamatun lukeminen rutiineihisi tai ei, ota esille Vanhasta Testamentista Samuelin ensimmäisen kirjan 25. luku. Lähde hetkeksi aikamatkalle Israelin kansan historiaan. Tämän luvun asioista kirjoitan nyt hieman asiasta, jonka vahvasti koin Jumalan puheeksi Raamatun äärellä.

Tässä Raamatun luvussa kerrotaan miehestä nimeltä Naabal ja hänen vaimostansa Abigailista. Ajassa tämä sijoittuu Daavidin kuninkuutta edeltäviin tapahtumiin, siis melko kauas ennen Kristuksen syntymää. Naabal oli rikas mies, mutta käytökseltään tyly ja raaka. Abigailista sanotaan, että hän oli hyvin kaunis.

Daavid lähetti palvelijoitansa pyytämään pientä osaa Naabalin lampaankeritsäjäisistä, kun oli paossa kuningas Saulin vihaa. Väkensä Daavid oli koonnut erämaasta velkaantuneista ja katkeroituneista miehistä. Naabal vastasi: ”Kuka on Daavid, kuka on Iisain poika? Tätä nykyä on paljon orjia, jotka karkaavat isäntäinsä luota.” Naabal kieltäytyi antamasta omastansa miehille, jotka ovat mistä lie, ehkä karkumatkalla.

Daavid kuuli tästä palvelijoiltansa ja keräsi väkensä sotiakseen Naabalia vastaan. Naabalin vaimo sai kuulla, miten hänen miehensä oli kohdellut Daavidin palvelijoita. Ymmärtäväinen vaimo tajusi välittömästi, että nyt on tuho lähellä. Abigail lähti Daavidia vastaan, kumartui maahan ja pahoitteli tilannetta ja tapahtunutta. Hän jopa pyysi anteeksi tapahtunutta omana rikkomuksenaan.

Daavid armahti Abigailia, Abigailin tähden myös Naabalia ja perui aikeensa sotia Naabalia vastaan. Abigailin palattua kotiinsa siellä oli juhla menossa, kuin kuninkaan pidot. Syötävää ja juotavaa riitti. Aamulla, kun Naabalin humala oli haihtunut, Abigail kertoi miehellensä, mitä oli tapahtunut. Naabalin sydän kuoleutui hänen povessaan ja hän aivan kuin kivettyi. Kymmenen päivän kuluttua Naabal kuoli.

Tämän jälkeen Daavid lähetti palvelijansa noutamaan Abigailin hänen vaimokseen. Jälleen Abigail kumartui maahan ja sanoi: ”Katso, palvelijattaresi on valmis rupeamaan orjattareksi ja pesemään herrani jalat.”

Mitä tämä puhuu meille 2010-luvun ihmisille?

Daavid on voimakas esikuva Jeesuksesta. Ero on toki siinä, että Jeesus ei langennut syntiin, Daavidin lankeemus taas on ehkä Raamatun tunnetuin tapahtuma. Jumalaa pilkkaavatkin tietävät, miten Daavid lankesi.

Näen tässä kaksi suhtaumistapaa Jeesukseen. Nämä kaksi tapaa ovat erittäin totta vielä tänäänkin. Pilkallinen suhtauminen on nostanut voimakkaasti päätänsä ihan viimeisen vuoden (2012) aikana. ”Kuka on Jeesus? Onko Jeesusta edes ollut olemassa tai onko nyt ainakaan Jumalan Poika? Eikö muka Jeesuksella ollut vaimo tai rakastajatar? Kuka uskoo nykyään Raamatun satuihin?” Tätä listaa voisi jatkaa; jopa suvivirsi tai joulujuhlassa laulu Enkeli taivaan koetaan liian loukkaavana ja julistuksellisena. Itse asiassa kaikki maininta Jeesuksesta koetaan liian loukkaavana. Jumala ei salli itseään pilkattavan, tuomio tulee ajallansa.

Naabal luotti omaisuuteensa ja kieltäytyi jakamasta sitä tarvitseville. Tästäkin meillä on surullisia esimerkkejä. Mitä enemmän omistat, sitä pihimmäksi saatat tulla. Poikkeuksia on aina, mutta valitettavan usein käy näin.

Abigailin suhtautumisesta kuvastui nöyryys ja ymmärtäväisyys. Profeetallisesti hän jo sanoi Daavidille, ettei ”mitään pahaa löydetä sinussa koko elinaikanasi.” Jumala ei hyväksynyt Daavidin lankeemusta, mutta Daavid katui ja sai armon. Tässä on meidänkin toivomme! Joka syntinsä tunnustaa ja hylkää, saa armon. Huomionarvoista on, ettei Abigail pyytänyt anteeksi vain miehensä puolesta, vaan myös omasta puolestansa. Jokainen vastaa omasta itsestänsä.

Molemmat kokivat armon, mutta vain toinen hyötyi siitä. Miksi näin tapahtui? Naabal hylkäsi mahdollisuutensa ja tuhoutui. Abigail sai kokea, että kun lähestyy Jumalaa, Jumala lähestyy ihmistä. Muista, että tässä Daavid on esikuva Jeesuksesta. Abigail nousi ja meni Daavidia vastaan. Pelastus on ihmiselle mahdoton suoritettavaksi ja ansaittavaksi, mutta vaatii kokosydämisen kääntymisen Jumalan puoleen.

Abigail noudettiin Daavidin vaimoksi. Uskovien maailmanlaajuisesta seurakunnasta käytetään nimitystä Kristuksen morsian. Meidätkin noudetaan kuten Abigail. Jeesus on tulossa takaisin, vaikka sitäkin avoimesti pilkataan. Ystävä: se päivä tulee, vaikka et siihen uskoisikaan! Tällä lyhyellä tekstillä haluan haastaa sinua kääntymään Jeesuksen puoleen, pyytämään syntejäsi anteeksi ja näin löytämään pelastuksen. Älä jätä huomiseen, sillä huomista ei ole meille luvattu! Hyvä sanonta kuuluu näin: ”Eilinen on mennyt, huomisesta emme tiedä, mutta tänään auttaa Herra.”

Jos olet jo uskossa, kiitä Jumalaa ja pyydä saada palvella Häntä. Näin elämäsi voi olla hyödyksi lähimmäisille. Olemme vastuussa siitä, miten käytämme ajan, joka meille on täällä maailmassa annettu. Jumalalla on käyttöä jokaiselle lapsellensa, et ole arvoton etkä hyödytön.

Toivotan sinulle kirkkaampaa kevättalvea Jeesuksen seurassa!

 

Terv. Esko Kallioniemi

*******************

Tämän halusin teille tänään jakaa, ehkä se antaa meille ajattelemisen aihetta.

Amen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.