perjantai 24. huhtikuuta 2020

RAKKAUS EI TEE LÄHIMMÄISELLE MITÄÄN PAHAA

Kuva


Rauha teille.

Viime yönä näin unessa jatkuvasti toistuvan teeman, Isä meidän rukouksesta:
- " Tapahtukoon Sinun tahtosi ..."
Ja viides käsky:
- " Älä tapa ".
Ne tulivat aina perättäin.
Unessa ei ollut mitään ihmeellistä eikä edes muistiin jäävää, mutta nuo toistui alati unen aikana.
Näitä meidän siis sopii miettiä kohdallamme.
Me anomme Herralta jos mitä "tikkukaramellia", semmoista, mitä emme ymmärrä, ettei se ole meille hyvää ja saatamme näin anoa kehnosti, niin kuin raamatussakin sanotaan että älkää anoko kehnosti.
Meidän tulisi todella rukoillen anoa sitä hyvää minkä Jumala tietää juuri meille hyväksi, luottaa Hänen tuntemukseensa meistä, eli "tapahtukoon Sinun tahtosi".
Meillä ei ole oikeutta tuhota sitä elämää jonka Jumala on meille lahjana antanut, ei omaamme eikä toisen.

 Amen..
Käskyn nro: 5 on ARMONLUKU.
Jumala on meille armollinen mutta meidän tulee olla myös armollisia toisillemme ja itsellemme.

Tuo viides käsky .. siihen löysin tämän katekismuksen selityksen:


VIIDES KÄSKY

5. Älä tapa.

Koska Jumala on rakkaus, hän tahtoo, että rakastamme lähimmäistämme niin kuin itseämme.

Jokaisen ihmisen elämä on Jumalan lahja ja sellaisena arvokas. Emme saa tuottaa lähimmäisellemme vahinkoa emmekä kärsimystä. Meidän on suojeltava häntä kaikissa oloissa. Erityistä tukea on annettava kaikkein heikoimmille.

Lähimmäisen rakastamisen käsky koskee sekä yksilöä että yhteisöä. Kun esivalta puolustaa niitä, joiden elämää tai hyvinvointia uhataan, se edistää rakkauden toteutumista yhteiskunnassa. Yhteisen hyvän vuoksi esivalta voi käyttää myös pakkokeinoja estääkseen väkivallan leviämistä.

Yksilöinä emme saa ottaa oikeutta omiin käsiimme. Sen sijaan meidän on annettava anteeksi ja luovuttava kostosta. Jos vahingoitamme ihmistä ja elämää, asetumme Jumalaa ja hänen luomistyötään vastaan.

Jeesus sanoi: ”Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion.” (Matt. 5:21–22)
Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: ”Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan” – näin sanoo Herra. (Room. 12:19)
Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa.
(Room. 13:10)

Älä tapa.

MITÄ SE MERKITSEE? VASTAUS:

Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme aiheuta lähimmäisellemme mitään vahinkoa tai kärsimystä, vaan autamme ja tuemme häntä kaikissa elämän tarpeissa.
(Lutherin Vähä katekismus)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti