sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

RAKENNETAAN ELÄMÄMME JUMALAN VARAAN

Kuva


Rauhaa teille rakkaani.

Tänä aamuna herätessäni ja rukouksessa olessa, sain nähdä kuvan, jossa oli jyrkkä mäki, jonka päälle oli tehty hiekkainen pihatie, joka vei mäellä olevalle talolle.
Hämmästyin tuota talon asentoa, sillä aina kun talo rakennetaan, tasataan sille hyvä alusta, mutta tämä talo oli aivan vinoon rakennettu, rinteen suunnan mukaisesti.
Kyselin tätä Herralta, josko on Häneltä ja kohta minulle virtasi ajatuksia, vinoon rakentamisesta, kun lähdetään rakentamaan omissa voimissa elämää. Otetaan ehkä sieltä täältä mukaan Jumalan Sanaa rakennus aineeksi, mutta ei niellä sitä kokonaan, jotta elämästä tulisi tasapainoinen.
Löysin tähän hvvän radion hartaustekstin, jolla voin tätä lisää valaista:

" Matteuksen evankeliumissa kerrotaan viisaasta ja tyhmästä rakentajasta.
Jeesus sanoo: ”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, mutta se ei sortunut, sillä se oli rakennettu kallioperustalle. Jokainen, joka kuulee nämä sanani mutta ei tee niiden mukaan, on kuin tyhmä mies, joka rakensi talonsa hiekalle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, ja se sortui, maan tasalle saakka.”

Viisitoistavuotiaana rakensin vajan kotitalomme takapihalle. Olin saanut isältäni puisen kuljetuslavan, jonka asetin betoniharkkojen päälle. Sen päälle nostin neljän seinän kehikot ja päälle kattotuolit. Lopuksi viimeistelin rakennuksen mäntylautapaneelilla ja kattoon tuli vesivaneerit ja huopavesikate. Siihen vielä yksi ikkuna ja ovi ja oli valmista. Olin kovin ylpeä rakentamastani vajasta.

Ensimmäisen talven lumikuorman myötä hökkeli oli kallellaan kuin Pisan torni. Katto oli kestänyt lumen painon, mutta seiniä ei ollut vaan tuettu oikein… Järkevä mies olisi varmasti kysynyt neuvoa viisaammalta!

Jeesuksella olisi varmasti minulle paljon opetettavaa rakentamisesta. Hänhän oli ammatiltaan rakentaja. Hän, jos joku tiesi miten talon tulisi rakentaa. Vertauksessaan Jeesus asetti kuulijan joko järkevän tai tyhmän rakentajan asemaan. Se joka kuulee hänen sanansa ja tekee sen mukaan on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle. Mutta mistä Jeesuksen sanoista on kysymys kun puhutaan järkevästä rakentajasta? Mitä opetusta meidän tulisi noudattaa?

Tämä vertaus päättää Jeesuksen vuorisaarnan. Vuorisaarna on meille kaikille tuttu, tuskin sitä kukaan muistaa ulkoa. Se sisältää mm. autuaaksi julistukset ja myös Jeesuksen tulkintaa 10 käskystä. Viidettä käskyä ”Älä tapa” Jeesus tulkitsi jopa niin tarkasti, että jokainen joka vihaa veljeään on sen rikkonut. Samoin se, joka himoitsee toista, on tehnyt hänen kanssaan aviorikoksen. Vuorisaarnassa Jeesus kehottaa ”kääntämään toisen posken” ja rakastamaan vihamiehiään… Jeesus kehottaa myös luottamaan Jumalan täydelliseen huolenpitoon ja olemaan keräämättä aarteita maan päällä.

Näiden opetusten valossa, kumpi rakentaja olisit? Oletko tehnyt Jeesuksen sanojen mukaan, vai onko hiekka tuntunut houkuttelevammalta perustukselta? Vuorisaarnan valossa on tunnustettava, että meistä jokainen taitaa olla hiekalle rakentaja.
Jeesuksen tulkinta käskyistä nostaa riman korkealle. Korkeammalle kuin kukaan meistä pääsee. Lain vaatimus ei koske vain tekojamme, vaan myös asenteitamme.

Mitä laki vaatii meiltä? Se vaatii täydellisyyttä. Jeesus sanoi, ettei hän tullut kumoamaan lakia vaan täyttämään sen. Vaikuttaisi, kuitenkin siltä, että Jeesuksen kivilinna korkealla mäellä olisi ainoa pystyyn jäänyt rakennus muuten tuhoutuneessa hökkelikylässämme.

Lain tehtävä on silti osoittaa meille kuinka meidän jokaisen talo on rakennettu hiekalle ja vaarassa sortua. Hiekalle rakentaminen on sitä, että ihminen rakentaa elämäänsä omaan varaansa: olkoon varallisuuden, koulutuksen, työn tai vaikka monien harrastusten varaan. Se voi olla myös nojaamista toisten ihmisten mielipiteisiin tai trendeihin, jotka kuitenkin vaihtuvat ajan myötä.

Raamatun kielikuvissa Jumala on kallio. Hänen varaansa meidän siis tulisi rakentaa. Jo ensimmäinen käsky sanoo: Minä olen Herra sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia. Se tarkoittaa, että meidän tulee kaikessa ennen kaikkea turvautua Jumalaan. Kirkkoisämme Luther opetti, että ihmisen Jumala on se mihin hän turvaa.
Jumala itse on ja myös haluaa olla meidän olemassaolomme ja elämämme perusta ja kallio. Elämän myötä kuitenkin tuo kallio saattaa hautautua hiekkaan. Vasta elämän myrskyt voivat pyyhkiä hiekan pois. Väärin rakennetut, vinot hökkelimme joutavat sortua, jotta vielä voisi rakentaa tukevalle pohjalle.

Jeesuksen luo tulivat myös sellaiset ihmiset, joiden elämänperustukset olivat särkyneet, köyhät ja sairaat. Heitä Jeesus sanoi autuaiksi. Heidät nostettiin kallioperustalle.

Lopullinen myrsky, jonka meidän talomme tulisi kestää, on viimeinen tuomio. Sitä on syytä pelätäkin, jos luotamme vain omiin käsiimme ja ansioihimme. Mutta silloin, kun olemme rakentaneet elämämme Jumalan varaan, ei meillä ole mitään pelättävää. Saamme turvautua Kristukseen, armoon ja anteeksiantamukseen. "

Kerron vielä tähän loppuun viime perjantai 28.2. päivästä.
Pojan pojat olivat meillä talvilomaa viettämässä ja yllätykseksi, näistä vanhin,12v. alkoi kyselemään henkellisistä asioista. Tähän asti häntä ei ole nämä voineet vähempää kiinnostaa, mutta nyt näin kuinka hän todella kuunteli halulla.
Minulla oli illalla seurakuntaan meno ja olin aiemmin päättänyt että teen siinne wc-kyltin, kun ihmiset edellisellä kerralla kyselivät kokoajan missä se on? Yhtäkkiä päivällä muistin, että se oli vielä tekemättä.
Hain pahvia ja luonnostelin sen siihen ja kysyin tältä vanhimmalta, josko hän haluaa sen värittää? Ja hän halusi. Lopulta saimme tuon kyltin valmiiksi ja poika meni syömään. Kohta menin hänen perässään keittiöön ja kysyin häneltä:
- " Tiedätkös mitä juuri äsken teit?"
Poika katsoi minua totisena ja hämmästyneenä:
- " En, mitä minä tein?"
Vastasin hänelle iloissani:
- " Tiedätkös, teit juuri sinun ensimmäisen työsi seurakunnalle, työsi Jumalalle!"
Pojalle nousi hymy kasvoille. Muut pöydässä alkoivat kommentoida:
- " Ei taida olla muille iloa kuin niille jotka tuota wc:tä etsii ... pyydä seuraavaksi iso palkka !"
Vastasin näihin:
- " Jumalan silmissä tämä työ näyttää aivan erillaiselta kuin meidän ihmisten, Jumala arvostaa tätä suuresti ja älä pyydä näistä maailmalta palkkaa vaan kerää sitä palkkaa taivaaseen."
Kiitos Jeesus tuosta hetkestä, sillä uskon että sillä oli tärkeä merkitys pojan elämään, näin hän meitä rakentaa.

Olkaa siunattuja ja kauniita Jumalan rakennuksia.
Amen.


                                                                            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.